Wil je een nieuw pad in slaan? Een idee opstarten? Of zit je in een patroon waar je uit wil breken? Waarschijnlijk wil je wel, maar weet je niet waar je moet beginnen. Wellicht ben je bang het niet goed te doen, voel je je onzeker of heb je onvoldoende inzicht in wat volgt. Een mooi inzicht en heldere stappen om te volgen, kunnen helpen.

Een abc-tje

‘Ondernemen is een abc-tje’. Dit zei Michiel Muller, directeur van Picnic, tijdens een event waar ik hem hoorde spreken. Hij werd gevraagd omdat hij een succesvol, maar vooral innovatief ondernemer is. Hij legde het als volgt uit: ‘Het begint ermee dat je de veilige haven (A) durft te verlaten om iets nieuws te gaan proberen. In B zul je andere mogelijkheden zien: het gouden perspectief (C).’ Wat mij betreft is niet alleen ondernemen een abc-tje, maar geldt dat ook voor groei, ontwikkeling en verandering. Alles begint met in beweging komen, het uitdagen van de status quo. Dat klinkt simpel, maar waarom is het dat niet?

Het gevaar van A

Het is de A van automatisme, van acceptatie en aangenaam, ofwel de huidige situatie. De comfortzone waarin je precies weet wat je hebt. En zelfs als dat wat je hebt niet zo prettig is, verkiezen we dat boven het ongekende nieuwe. Is daar iets mis mee? Welnee, het maakt het leven dragelijk en prima. Als ‘prima’ niet voldoende is, dan moet je in beweging komen. De B van beweging buiten de gebaande paden.

Balanceren in B

Het lastige van B is dat dat het nog niet is, het is niet het eindstation. Dat is meestal niet motiverend genoeg om deze stap naar B te zetten. Toch is dat de uitdaging van het abc-tje. Vanuit A zie je alleen B, maar vanuit B zie je C: het gouden perspectief.

Slagen in B vraagt om discipline ofwel ‘rücksichtslos’ doen wat je je hebt voorgenomen. Maar ook wilskracht en voor ogen houden waarom je het doet. Reflecteren op je eigen handelen en hier met anderen over te praten helpt om anders te kijken.

En zelfs dan moet je er rekening mee houden dat je niet succesvol zal zijn. Oei! Maar waarom zou je het dan doen? Omdat je veel zal leren, juist ook van wat er mis ging. En de ervaringen in B helpen om te veranderen van perspectief. En dat is precies nodig voor de volgende stap: C.

Het ontvouwt zich in C

C kun je niet zoeken. Zoeken is kijken vanuit wat je weet, dat hoort bij A. De bestemming (C) ga je vinden, die dient zich aan, vanuit het nieuwe. Dit vraagt om de ontwikkeling vergelijkbaar met de reis van een held. Het avontuur begint met ‘er was eens…’, dan volgt een beschrijving van de huidige situatie waarin van alles anders moet, en dan gaat de held op reis. Hij leert, groeit, vecht met draken (zijn eigen demonen), valt en staat weer op. Zonder die reis zou er geen ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’ mogelijk zijn. Zo is het ook met dit abc-tje. Het is nodig op reis te gaan (B) om bij de bestemming te komen (C). Je hebt het bekende losgelaten, je bent niet meer bang voor het onbekende of je kunt omgaan met de angst en hebt geleerd op jezelf te vertrouwen.

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij jouw reis?

Wil je aan de slag met jouw wens of je huidige situatie aanpakken? Ga dan op reis en vind je eigen bestemming. Heb je iemand nodig die je een spiegel voor kan houden, kritisch is en supportive? Ik reis graag met je mee. Mail gerust!