Er gebeurt veel in de wereld, altijd al en nu ook. De Griekse filosoof Heraclitus (540 v.C. – 480 v.C.) zei al: ‘Niets duurt voort behalve verandering’. Dus of we nu willen veranderen of niet, je zal wel moeten, want verandering is er altijd. Wat mij altijd helpt is te begrijpen hoe het werkt en wat ik te doen heb.

Twee redenen om te veranderen

Allereerst zijn er twee redenen waarom we veranderen. De eerste is het hebben van een wenkend perspectief. Ofwel een droom of verlangen die ons energie geeft, waar we blij van worden en echt geloof in hebben. Dan zijn we bereid ons in te zetten en te doen wat er nodig is om dit waar te maken. De tweede reden om in beweging te komen is noodzaak. Een voldongen feit waar je niet onderuit komt. Dan móet het anders.

Drie stappen

Vanuit welke reden je ook verandert, je stuit op weerstand. Iets nieuws betekent afscheid nemen van dat wat was, dit is de eerste stap. Soms gaat dat gemakkelijk, maar soms brengt het je terug naar het oude (of huidige). ‘Als dit is wat het betekent, dan doe ik het toch maar niet…’ Deze stap is een confrontatie met jezelf; een persoonlijk en ook eenzaam proces.

De tweede stap op deze weg is een confrontatie met anderen. Een confrontatie is niet altijd een botsing, maar ook een blik in de spiegel. Eerst een blik in je eigen spiegel en nu anderen die je een spiegel voor houden. ‘Wat?! Is dat je besluit?’ of ‘wauw, wat gaaf dat je dat gaat doen’. De confrontatie met anderen kan helpen, maar kan je ook terugwerpen. Afhankelijk van je proces in de eerste stap, ga je verder of toch terug. Hoe zeker ben jij van jou? Ga je terug, dan is er opnieuw de confrontatie met jezelf. Ga je verder dan volgt de derde stap; jouw verbinding met het grotere geheel. De wereld gaat weet krijgen van jou en van jouw initiatief, dan blijken de mogelijkheden eindeloos.

Verandering is overal, in je privé situatie, maar ook op je werk. Soms omdat jij ervoor kiest, maar vaker overkomt het je. In deze steeds veranderende wereld hebben we het meestal niet voor het zeggen, het gebeurt en jij moet ermee omgaan. Heb jij moeite met verandering? Of geef je leiding aan mensen die mee moeten in een verandering? Neem contact met me op, dan denk ik met je mee.