Het is zoals het is, dat betekent de situatie accepteren. Het is immers, zoals het is. Maar daarmee is de kous niet af. Dat betekent niet dat het dan stopt. Wat mij betreft begint het daar pas.

Een praktijk voorbeeld

Vorige week had ik een coaching gesprek. Verdriet om de huidige situatie, om hoe de ander iets doet of juist niet doet. Heel hard werken om dit te veranderen. Veel energie hierin gestopt, nu een beetje moedeloos. Je kunt de ander niet veranderen, bleek weer waar. Op veel heb je invloed, maar op heel veel ook niet. Geen invloed? Dan is het zoals het is…

Wat ga je doen

Het lijkt heel hard dat ik tegen haar zei dat zij dus een probleem heeft. Niet die ander. Die ander is wie hij is. Hij heeft niets met … Hij wil niets met … Hij gaat dat niet veranderen. Ook niet als jij dat heel graag wil of daar heel hard voor werkt. Dus jij hebt huiswerk te doen.
We maakten de metafoor van een kudde dode paarden. Wat doe je als je een kudde dode paarden treft? Ga je ze dan voeren? Aaien? Schoppen? Tegen ze schreeuwen in de hoop dat ze in beweging komen? Vast niet. Dus, zie hem als deze kudde. Wat ga je doen?

Het begin van de oplossing

Ga je weg en laat je de kudde voor wat het is. Of accepteer je dat het zo is en ga je ermee om? Dat vraagt ‘je eigen huiswerk doen’. Het is zoals het is. Dat is het begin van vervolg, het is het begin van de oplossing.

Heb jij zaken waar je al meerdere keren energie in hebt gestopt, zonder resultaat? Heb jij ‘kuddes dode paarden’ in je leven? Wat ga jij doen nu je dit weet? Je hebt een keuze… Hulp nodig? Bel of mail gerust!