‘En als je het antwoord hebt op deze vraag, helpt dat dan?’
Verschillende vragen
Een directeur kwam bij mij en vroeg: ‘hoe zorg ik ervoor dat ik tijd maak voor de dingen die ik graag wil doen? Ik doe nu alleen maar dingen die ik moet doen.’ Antwoorden op deze vraag kunnen we allemaal verzinnen: stel prioriteiten, maak een planning, delegeer zaken die je niet zelf hoeft te doen… Maar helpt dit antwoord?
Een vraag van een specialist met liefde voor zijn vak: ‘hoe kan ik mezelf uitspreken zonder dat ik hakkel en onzeker over kom?’ Ook op deze vraag kunnen we allemaal tips bedenken: veel oefenen, begin bij mensen die je vertrouwt of beter kent, ‘fake it until you make it’, negeer dat je hakkelt want zo erg is dat niet, enz. Maar helpt dit?
Wat weet je dan?
Zo worstelen we allemaal met vragen, maar wat weet je als je het antwoord op de vraag zou weten? Kom je dan verder? Is dan het probleem opgelost? Waarschijnlijk niet.
Waar gaat het echt om?
Ondanks dat we vaak veel energie, aandacht en tijd aan dat soort vragen besteden, gaat het niet over die vraag. Het gaat over welke vraag achter die vraag ligt. Concreet; de directeur die tijd wil maken voor zaken die hij wil doen in plaats van moet doen. Wat ligt er achter zijn vraag? Eigen waarde. Hoeveel waard ben ik zelf, dat ik het waard ben tijd te besteden aan wat ik graag zou willen doen? Ook bij de specialist die zelfzeker wil spreken gaat het over eigenwaarde. Mag ik ruimte innemen? Is dat wat ik te zeggen heb, ofwel ben ik, de moeite waard?
Mijn belofte
Vraag jij je af hoe dat bij jou zit? Daar kan ik je mee helpen. Mijn belofte aan jou is dat wij samen de vraag achter jouw vraag helder krijgen. De vraag die er voor jou werkelijk toe doet, krijgen we op tafel. Die vraag die het waard is om antwoorden op te vinden, wordt duidelijk. En dat in één gesprek. Mocht het niet helder worden, dan is dat gesprek gratis. Je neemt uit zo’n gesprek allicht iets mee, dat is dan mijn kado aan jou. Ben jij het waard deze tijd aan jezelf te besteden?